fbpx

Så, hur smakar vin från Sydafrika jämnfört med ett från Frankrike med ”samma” druvmix?

Enligt kvällens tema så ska vi prova olika viner från olika delar av Världen men som vanligt så har jag en twist eller röd linje med hela provningen, får se om ni kan lista ut den.

Först ut en Pinot Noir från Bourgogne, Côtes de Nuits 2013 och producenten Domaine Guyon. Denna producent har varit verksam sedan 60-talet och vi återfinner många av deras viner på renomerade Restauranger och Vinlistor världen över. Dock denna är en av de enklare Bourgogne vinerna de gör har den enligt alla kring bordet en elegans och finnes som återspeglar sitt ursprung. En ung nyans i doften matchas med röda bär, en bra syra och en fruktighet på paletten.

För att gå vidare i samma ”trend” beger vi oss till Sydafrika och närmare bestämt Virgin Earth Winery som ligger i Philadelphia. Denna Pinot Noir beter sig helt annorlunda gentemot tidigare provat vin. Den har en syltighet och fruktsötma som speglar det Sydafrikanska klimatet på ett perfekt sätt. Doften är mogen och ”varm” inte lika ”kall” som sin förgångare, hur man nu kan dofta klimatet, hehe 🙂

Vi håller oss kvar i Sydafrika men vandrar söderut mot Cape Town och Kanonkop vineriet som jobbar i området sedan 40 år tillbaka. Namnet Kanonkop kommer från de kanoner som användes för att varna vid anfallande segelfartyg i Tablebay. Denna Bordeauxblandning ger oss i glaset 68% Cabarnet Sauvignon, 17% Cabernet Franc och 15% Merlot. Vinet vinefieras och får vila på Franska Barrique fat i 24 månader innan de buteljeras. Vinet vi provar är Kanonkop Paul Sauer 2007, alltså inte purungt och ger därför klassiska mogna toner så som läder, multna löv, charkuterier och en sametslen men robust avlsutning. Ett bevis på att även viner från den Nya Världen kan åldras med värdighet.

Bordeaux bordeaux bordeaux, detta område som har trollbundit världen sedan århundranden tillbaka. Den urtypiska karaktären som druvorna hämtar från jordmånen på antingen en lerig eller sandig sidan av Gironde floden som även delar detta distrikt inte bara teoretiskt utan även geografiskt i två delar. Vi provar Château Grandis 2003 från Haut-Médoc, alltså den Västra stranden. 2003 var ett bra år i Bordeaux och många vinmakare gjorde bra viner. Detta återspeglar sig i vinet som trots sin klassiska karaktär även uppvisar mognadstoner som är lätta att hitta för den otränade näsan och paletten. Smaker som läder, tobak, torkad frukt och mörk choklad återfinns bland annat.

Kommit på den ”röda tråden” ännu?