fbpx

Länge hade flaskorna från Primosic legat i kylen och väntat på att få provas tillsammans med andra Orange viner. Förra veckan testade jag ju Textur från Vingården i Klagshamn. Denna veckan innan allt annat rullar igång så ville jag åka utom Frillestads Vingård för att dels testa deras Orange vin men även ställa dessa Italienska Orange viner i förhållande till de svenska. Upplevs dem annorlunda då de är tillverkade på olika druvor, eller är det tillverkningssättet som gör dem anorlunda? Vad kan vi lära oss av andra utländska Orangevins producenter? 

Så vad är då Orange Viner? 
Det kan man kalla dem, men de kallas också ”skal-kontakts viner”, ”skal-macererade vita viner” eller ”bärnstens-viner” inget är rätt eller fel det är bara i vilket sammanhang som man talar om denna typen av vin som egentligen avgör vilket namn man väljer. 
Orange viner är väldigt nytt i Sverige. För några år sedan gjorde Naturviner intåg på den svenska marknaden, från Köpehamn, till Stockholm och sedan vidare ut i landet. Oftast så som det brukar gå till. Dessa naturviner togs emot med ömsom hat och ömsom kärlek. Sommelierer och vinkännare antingen hatade dom eller älskade dom. Vinmakare i Sverige och på håll ute i världen hatade stilen och kallade den rent av ”ett misslyckande i vinmakningen”. Frågar du en naturvins tillverkare så är det självfallet HELT tvärtom. 
Men som sagt Orange vin, det görs på samma sätt som när man gör röda viner fast man använder gröna druvor. Man låter alltså skal och must ha en längre kontakt med varandra, en så kallad maceration. Detta gör man för att få mer smak, doft och karaktär till vinet. Alltså fler primära, sekundära och tertiära dofter och smaker. 
Därav så får det ”vita” vinet er mer orange färg, mer fortifierade toner och ofta även fat karaktär då orange viner med fördel lagras en viss tid på fat. 

Vi började provningen med:

Frillestads – Peacook wine, 100% Johanniter Skalmeceration i 5 dagar gjort på dels pressvin men även självrunnen must. Vinet lagras 2mån på små ekfat. 

Vinet har en klassisk lök/bärnstensfärg i utseendet och leverar först en aningen liten och knuten doft men växer i glaset allt efter. Citrusfukter, lime och fat hittar man i doften. Smaken är torr, välbalanserad syra med en härlig och läskande beska som avslutning. Frukten som man hade förväntat sig komma först i smaken kommer sist. Spännande!

Primosic´s viner:

Friulano SKIN 2016 – 100% Friulano

Druvorna handplockas, avstjälkas och placeras i öppna ekfat. Här börjar den alkoholhaltiga jäsningen tack vare naturlig jäst, och samtidigt också och den malolaktiska jäsningen äger rum: jästen och bakterierna fungerar tillsammans tack vare en naturlig och spontan jäsningsprocess, utan temperaturkontroll och utan tillsats av sulfiter. Musten förblir i kontakt med skalen i 2 veckor, med ofta omrörning. Därefter separeras vinet från skalen och placeras i 600 liter fat (kroatisk ek). Efter tappningen, som äger rum utan filtrering, blir det en lång lagring på flaska. 

Vinet har en intensiv guldgul färg. Fin och delikat doft som påminner om vilda blommor, med kryddig toner. Smaken upplevs torr och mineraliskt, med en ton av bitter mandel, typisk för Friulano druvan. 

Ribolla di Oslavia 2016 – 100% Ribolla Gialla

De övermogna druvorna handplockaas i lådor, avstjälkas och placeras i öppna fat, där jäsningen börjar med naturliga jäst, utan sulfiter och med ofta omrörning. Musten förblir i kontakt med skalen i 4 veckor utan temperaturkontroll. Musten separeras sedan från skalen och placeras i stora kroatiska ekfat (1500 liter) för att fortsätta jäsningen. Lagring på fällningen varar i 24 månader under vilket vinet slutför den malolaktiska jäsningen. Efter tappning, som äger rum utan stril filtrering, åldras vinet på flaska i minst 12 månader.

Vinet har en intensiv bärnstensfärg. Karaktäristisk och torr, doften påminner om akaciablommor, grönt te, bitter-orange skal, kanderad mandarin och torkad frukt. Gommen påminner om aprikoser och kastanjer, med en genomgripande mineralisk känsla och en lång eftersmak.

Pinot Grigio SKIN 2016 – 100% Pinot Grigio

De övermogna druvorna handplockaas i lådor, avstjälkas och placeras i öppna fat, där jäsningen börjar med naturliga jäst, utan sulfiter och med ofta omrörning. Musten förblir i kontakt med skalen i 7 dagar utan temperaturkontroll. Musten separeras sedan från skalen och placeras i stora kroatiska ekfat (600 liter) för att fortsätta jäsningen. Lagring på fällningen varar i flera månader under vilket vinet slutför den malolaktiska jäsningen. Efter tappning, som äger rum utan stril filtrering, åldras vinet på flaska i minst 6 månader.

Vinet har en intensiv bärnstensröd färg som beror på skaljäsningen. Doften påminner om viol, hallon och röda frukter. Smaken är kraftfull, komplex, med varma toner och röda frukter; eftersmaken är stor och mineralisk.

 

Vinrankorna står i full blom på Vingården och i dagsläget så tror man att blommingen kommer att starta runt midsommar. Detta kommer innebära en fantastisk vinsommar och mycket gynsamma förhållanden. Vi hoppas på att detta året blir lika bra som förra och fler som kommer…