fbpx

Hösten kryper sig närmre och det gör även tiden då de svenska vinbönderna skall skörda och inhämta sin druvor för produktion av 2020-års vin. Många vingårdar har redan skördat de fösta druvorna, framförallt gröna och som skall användas till mousserande vin eller viner som skall hålla en hög syra och krispighet vid buteljering. Andra druvsorter och framförallt blåa druvor behöver en längre mognadsprocess och tid på sig för att bli redo för skörd. 

Så för att kunna göra ett mousserande vin, vilket fler och fler svenska vingårdar ämnar att göra så krävs en druva med en lägre mustvikt, alltså oechsle. Oechsle denna fantastiska skala som inte bara talar om vilken mustvikt en druva har utan även när det är dags att skörda den beroende på vilket typ av vin som du vil göra. Så vad är då oechsle och hur mäter man detta?

En refraktometer, en kikare med en glas skiva kan man säga att det är. Bilden till höger visar er mer detaljerat hur en sådan ser ut. Den används över hela världen och är ett av de viktigaste verktygen som vinbonden har för att se när skörden skall in till vineriet.

Så hur gör man då så friska och fruktiga viner i t ex Australien eller Syd Afrika där medeltemperaturen är mycket hög? 

När det sedan kommer till att göra fylligare vita viner så krävs det en mer mognad och en högre oechsle nivå, alltså ustvikt eller sockerhalt för att vinet inte skall bli platt vid buteljering. Ett vin med större fyllighet och smak skall oftast utsättas för mer ”tortyr” också, så som fatlagring, oxidering eller lagring på jästfällning.

Ett vitt sött vin kräver självfallet den högsta oechsle nivån och kommer inte heller att jäsas ut helt torr utan behålla en stor del av sin ingående sötma från vinfältet. Att jäsa ut ett sött vin till tortt skulle innebära en alkoholhalt på mellan 25-40% om inte mer, plus att någon form av ”turbo” jäst måste användas då de flesta jästkulturer dör vid en specifik alkoholhalt i vinet.

Finns det fler sätt att söta ett vin än att skörda senare med högre oechsle nivå? 

Blå druvor är en annan femma, de kan ju nämligen användas till att antingen tillverka rött vin eller rosé vin. Dess sockernivå har även med mognad att göra men inte på samma sätt som med gröna druvor då det sällan görs halvtorra eller söta röda/rosé viner.

Blå druvor skördas ofta i slutet på Oktober i Sverige, avstjälkas, pressas, jäses och fatlagras sedan. Rosévin görs genom att ha en kortare macereringsperiod med skalet därav får man en ljusare ton på vinet än vid rödvinstillverkning då macereringen är längre. Macerering=skalkontakt med musten. 

Nämn ett rött sött vin?!