fbpx

På franska säger man ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé” och på svenska säger vi ”Beaujolais Nouveau har anlänt”. Torsdagen den 19 November 2020 så händer det igen. Detta året på ett annorlunda sätt gentemot innan men ändå, det händer. Det första vinet för året lanseras alltså den ”nya” Beaujolais´en. Vinet skördas, vinifieras och buteljeras under samma år. Något som är unikt inom vinvärlden. Vanligtvis så får vinet skördas ena året, det vinifieras och lagras under flera månader/år för att slutligen buteljeras och säljas. Vinet får då ett djup och karaktär likt många andra viner. När det kommer till Beaujolais Nouveau så är vinet mycket lätt, knappt hunnit landa på ekfat förrän de dras om och buteljeras vilket resulterar i ett vin med stor bärighet, lätthet och en frisk syra. Inget dåligt vin på något sätt men mer ett unikt vin för sitt slag och en internationell ”kändis” inom vinvärlden. Hatade av många och älskade av minst lika många. 

Så hur kommer det sig nu att detta vin har fått en sådan spridning över världen och skapat denna hysteri kring ett så pass ungt vin? 

Georges Dubouef, det är svårt att prata om Beaujolais utan att prata om Georges Dubouef. Innan Georges kom in i bilden var Beaujolais fortfarande en mindre kuriositet som främst konsumerades lokalt och på några stadskrogar i Paris. Någon export var det inte tal om, och inte heller var de idag kända kommunerna Morgon, Moulin-á-Vent eller Julienas några särskilt välrenommerade ursprung. Troligen hade inte heller 70- och 80-talssuccén ”Beaujolais Nouveau” kunnat hända utan Dubouefs idoga arbete med att göra Beaujolais till ett världskänt ursprung. Det är med andra ord inte utan fog han ofta kallas ”kungen av Beaujolais”. Till skillnad från många andra kungar byggde dock Georges sitt eget kungarike – med endast en cykel, en pakethållare, 

Så när det kommer till de olika appellationerna eller områdena i Beaujolais vilka är då dessa och vad skiljer dem åt?

Beaujoalis har 10st Cru byar vilka får sätta ut sina namn på etiketterna, detta är den högsta av klissificeringar inom Beaujolais. I bokstavsordning är dem:

  • Brouilly är det sydligaste och till ytan största av de 10 ”crus” i Beaujolais. Det är ensamt om att inte ha fått sitt namn efter en närliggande by utan av Mont Brouilly, ett berg som omfattar 1 200 hektar vingårdar. Namnet Brouilly härstammar från Brulius, en romersk officer som hade sin gruppering här. Gamay är den främsta druvsorten. Det är även tillåtet att odla chardonnay, aligoté och melon de bourgogne men få utnyttjar den möjligheten. 
  • Chénas – är en liten cru för röda viner som produceras i ett område i norra Beaujolais. Det tar sitt namn från ekskogarna (chênes på franska) som en gång utgjorde de omgivande sluttningarna, ett område som nu är hem för ett hav av Gamay vinstockar. Chénas-viner är bland de tyngsta i Beaujolais och är kända för sina blommiga, jordnära karaktärer och lagringsduglighet. Chénas, tillsammans med Moulin-a-Vent, är en av de mest ansedda Beaujolais cru-vinerna, och de bästa exemplen kan lagras i upp till tio år.
  • Chiroubles -är en beteckning för röda viner från Beaujolais. Som med alla röda viner från regionen är de gjorda av druvsorten Gamay. Detta är en av de minsta av de 10 Beaujolais crus, med cirka 235 hektar vinstockar. Vinproduktionszonen sträcker sig uppför de sydostläges sluttningarna av bergen precis väster om Beaujolais. Detta finns ungefär mitt i västra delen av norra Beaujolais crus. Kommunen delar en gräns i söder med Morgon och en i norr med Fleurie. Dess terroir liknar den senare.
  • Côte de Brouilly – Detta område täcker sluttningarna av den vilande vulkanen Mont Brouilly i centrala Beaujolais. Området omges helt av vingårdarna med den mycket större Brouilly-beteckningen, men är källan till en märkbart annorlunda vinstil, gjord av druvsorten Gamay. Côte de Brouilly-vinerna är koncentrerade och eleganta med blommiga karaktärer och är mindre jordnära än deras motsvarigheter i Brouilly. Appellationen täcker endast röda viner. Lagarna tillåter dock en liten del av vita druvsorter utöver Gamay. Vinproducenter kan använda Chardonnay, Aligoté eller Melon de Bourgogne.  Côte de Brouilly-beteckningen täcker ett av de minsta områdena i någon av Beaujolais crus och är också en av de sydligaste. Det ligger strax ovanför Beaujolais slätter där druvor till de berömda Beaujolais Nouveau-vinerna odlas. Appellationen täcker mark i kommunerna Cercie, Odenas, Quincie-en-Beaujolais och Saint-Lager. 
  • Fleurie – är en välkänd Cru Beaujolais-vinbeteckning för röda viner från druvsorten Gamay. Vinerna är några av de mest uppskattade i regionen, som ibland kallas ”Drottningen av Beaujolais”. En Fleurie är vanligtvis lätt, silkeslen och smidig, med karakteristiska blommor och ljusa dofter av blåbär och röd frukt. Fleuries utbredda erkännande tillskrivs ofta sitt stämningsfulla namn. Men regionen är faktiskt uppkallad efter en romersk general, Floricum, snarare än för några blommiga egenskaper i vinet. Fleurie är i mitten av de tio Beaujolais crus. Det ligger strax söder om Moulin-à-Vent och Chénas och norr om Morgon. Chiroubles ligger bara västerut. Områdets vingårdar sitter på den västra sidan av Beaujolais-kullarna, i söder- och sydöstra sluttningar med utsikt över Saone-floddalen. Vinrankorna drar nytta av exponering från varm morgonsol under växtsäsongen.
  • Juliénas – är en appelation som täcker viner som produceras från vingårdar i norra delen av Beaujolais-regionen i östra Frankrike. De röda, Gamay-baserade vinerna från Juliénas visar ofta karaktärer av kryddor, blommor och röd frukt. Dessa brukar vara tyngre än de närliggande beteckningarna Saint-Amour och några andra sydliga motsvarigheter. Trots detta tenderar Juliénas-viner att ha en kortare livslängd och dricks bäst högst två till tre år från årgången. Som i de flesta Beaujolais beteckningslagar är en liten mängd vitt vin tillåtet i Juliénas-blandningen. Juliénas är uppkallad efter den romerska ledaren Julius Caesar. Vingårdar har etablerats här i mer än 2000 år. Från och med 2019 är 568 hektar vinstockar hemma i beteckningen. Cirka 120 producenter tillverkar cirka 4 miljoner flaskor per år. Vingårdszonen i Juliénas täcker söder och sydost mot sluttningarna av kullarna omedelbart väster om Saône-floddalen. Området omfattar tre andra byar; Jullié, Emeringes och Pruzilly.
  • Morgon – Appellationen gäller endast röda viner baserade på druvsorten Gamay. Vissa druvsorter är tillåtna i den slutliga blandningen: Chardonnay, Aligoté och Melon de Bourgogne. Även om det inte finns några officiellt definierade kvantiteter för dessa sorter, kontrolleras Morgon-blandningen genom att begränsa andelen av dessa vinstockar som är tillåtna i vingården till högst 15 procent. Vinerna som tillverkas här tenderar att vara tätare än de som tillverkas i mycket av resten av Beaujolais. De visar ofta körsbärs- och mörka fruktkaraktärer och en köttig, saftig konsistens som inte är vanligt i Beaujolais-viner. Morgons viner åldras så tydligt och konsekvent att regionens namn ofta används som ett verb för att beskriva detta: ”il morgonne” (”det morgons”). Som i de flesta andra Beaujolais tenderar vinerna att tillverkas med den traditionella halv-kolsyra ”maceration traditionelle”. Många av de bästa, fina cuvéerna genomgår längre jäsning och åldras i fat. Exempel är viner från Jean Foillard och Dominique Piron. Allt detta betyder att bubbelgummimarkören som visar full kolhaltig maceration kan vara svår att upptäcka.
  • Moulin-a-Vent – är förmodligen den mest anmärkningsvärda av de tio Beaujolais crus, som ligger mycket norr om Beaujolais-regionen. Moulin-a-Vent-viner, tillverkade av druvsorten Gamay, är kända för att vara några av de mest koncentrerade och garvade i Beaujolais, långt ifrån de lätta, enkla Beaujolais Nouveau-vinerna. Blommor och fruktdrivna i ungdomar, dessa viner utvecklar ofta kryddiga, jordnära egenskaper när de åldras. Vingårdsområdet Moulin-a-Vent sträcker sig över både departementen Rhône och Saone et Loire på västra sidan av floden Saone. Källans gränser berör Fleuries söder och Chenas vingårdar ligger direkt norrut. Faktum är att de officiella gränserna för Moulin-a-Vent täcker land i den administrativa kommunen Chenas, och vingårdarna som omger staden Chenas själv faller under Moulin-a-Vent-beteckningen. Det mest utmärkande med terroiren här är de rosa granitjordarna som skjuts igenom med vener av mangan. Detta mineral – som inte finns i kvantitet i den andra Beaujolais crus – är giftigt för vinrankor och fördröjer tillväxten av både lövväxt och druvklaser. Som ett resultat produceras ett mindre utbyte av högkoncentrerade druvor av vinstockarna, vilket leder till djupare, mer intensivt smaksatta viner än de som produceras i andra delar av Beaujolais. Det är denna koncentration som ger Moulin-a-Vent-viner lagringspotential, och de bästa exemplen kan lagras i tio år och längre.
  • Régnié – Régnié har arom av hallon, röda vinbär, sly och björnbär. Dess smakprofil av röda bär är både fräsch och strukturerad, vilket leder till ett mycket aromatiskt vin med god längd och en aning mineral och krydda. Régnié sprids över en kvadratkilometer på rosa granit, mineralrik terräng. Druvor här odlas på sluttningar som finns cirka 1150 fot över havet. Dessa aromatiska viner mognar tidigt. En Régnié kan avnjutas tidigt på året och kommer att hålla i tre till fem år. Från stora till små använder många Régnié vinodlare integrerade och till och med ekologiska vinodlings- och vinframställningstekniker. De äger sin mark och vinstockar för kommande generationer och begränsar användningen av kemiska produkter. Det finns 80 odlare här som producerar i genomsnitt 2 miljoner flaskor per år. Régnié tilldelades Cru-status den 8 december 1988, vilket gjorde den till den yngsta av Crus. Majoriteten av byns 950 invånare ingår i vinprocessen för Régnié i ett eller annat skede.
  • Saint-Amour – är det nordligaste av de tio Beaujolais cru-områdena, beläget strax söder om Maconnais-appellationerna i Pouilly-Fuisse och Saint-Veran. Saint-Amour-viner är bland de lättaste av Beaujolais crus och visar ofta kryddade bär- och stenfruktkaraktärer med en markant mineralitet. Knappt 800 hektar planteras till druvsorten Gamay på de söder- och östvända sluttningarna på de västra stranden av Saone-floden, vilket utgör det vinodlingsområde som Saint-Amour-beteckningen utgör. Medan de flesta av de tio Beaujolais-cru-områdena grundades på 1930-talet avgränsades inte Saint-Amour officiellt som en cru förrän i februari 1946. Idag är det en av de minsta Beaujolais-appellationerna, bara större än Chenas. Saint-Amour är i den norra delen av Beaujolais är bergigare än i söder, och lerjordjord består huvudsakligen av schist och granit kompletteras med mindre mängder kalksten. Dessa lättstrukturerade jordar krediteras ofta med att de har bidragit till mineraliteten som markerar vinerna från Saint-Amour. Kullarna väster om Beaujolais skyddar vingårdarna i Saint-Amour från tunga vädersystem från norr, i stället ger upphov till en torr, varm vind som hjälper till att hålla fukt ut ur vingårdarna, vilket inte riskerar svampvinsjukdomar. Vingårdarnas vinkel och höjd maximerar solskenets exponering, vilket säkerställer att druvorna har gott om solljus under mognadstiden. Skörden i denna del av Beaujolais kommer ofta tidigare än i de plattare vingårdsområdena i södra regionen Beaujolais.