fbpx

Ikväll provar vi som sagt 4 olika viner ifrån olika delar av världen.

Så här såg startfältet ut:

Vi började i de svalare delarna av Europa närmare bestämt Österrike och hos Johann Topf.

Vingården har anor från 1751 och har varit familjeägt sedan dess.

Pappan, Johann Topf senior, tog över familjens vingård från sina föräldrar 1960 och var en av de första vinproducenter i Strass. Med sina ungefär 22 hektar – var vingården ganska liten jämfört med nu, men redan då levererade dem vin till kunder i hela Österrike.
Johann Topf tog över 1990 och har kunnat utvidga vingården till mer än fem gånger sin ursprungliga storlek.

Zweigelt Sachsenberg (229:-, Systembolaget), detta vin som har druvan Zweigelt som huvud druva till 100%. Druvan är en korsning mellan St.Laurent och Blaufränkisch och ger viner med fruktig smak, lätt karaktär och ett vin likt Pinot Noir från Alsace.

Vi fortsatte sedan vidare och landade i Australien hos Deakin Estate och smakade på deras Pinot Noir från 2010.

Sedan starten 1994 har denna producent lanserat bra viner, år efter år. Idag finns Deakin Estate´s viner i fler än 30 länder.

Deakin Estate Pinot Noir, ett lätt vin med mogna frukter i doft och smak. Klassisk skolboks Pinor Noir i mitt tycke och det tyckte även deltagarna.

Vidare till ännu ett varmt land Syafika och Escapades. Escapade Winery är ett vinprojekt skapat av Takis Soldatos, Evangelos Gerovassiliou (Domaine Gerovasiliou) och Vassilis Tsaktsarlis (Biblia Chora).

Vingården är på dryga 50 hektar varav cirka hälften ligger i träda. Till både röda och vita viner har man även kontrakterade odlare som producerar druvor av önskad kvalitet. De röda vinerna lagras enbart på nya franska ekfat från Allier med flera olika rostningsgrader. Det vita vinet har enbart lagrats på sin jästfällning i temperaturreglerade ståltankar.

Stilen de vill skapa är en modern, internationell stil med utgångspunkt i den individuella druvsorten. Vinerna är karaktärsmässigt fruktorienterade och har en elegant fruktsyra och tanninstruktur som gör dem lämpliga att lagra längre än traditionella Sydafrikanska viner.

Första årgången är 2006 för röda viner och 2007 för vita.

Escapades Pinotage 2005 (89:-, Systembolaget) Pinotage som räknas till Sydafrikas ”nationaldruva” och är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Vinet hade en stor doft med mycket karaktär, solmogna frukter och bär med tanke på det varma klimatet. Smaken var väl balanserad och strukturerad.

En av provnings deltagarna fick faktiskt en liten deja vu då hon frekvent under sina år som gymnast tillbringade mycket tid i Sydafrika och provade vin på fritiden, kul!

Sist av allt återvände vi till Europa och landade i Spanien och det mycket utvecklande området i Norr, Ribera Del Duero och hos Pago de Los Capellanes.

I hjärtat av Duerodalen, nära Pedrosa, ligger denna egendom. Under 1980-talet påbörjades ett omfattande arbete med att modernisera vingården. Omplanteringar och minskat skördeuttag har avsevärt höjt vinernas kvalitet. Druvan tempranillo (i trakten känd under namnet Tinto Fino) har dessutom fått sällskap av franska druvor som cabernet sauvignon och merlot.

Pago de Los Capellanes Tinto Joven Roble (164:-, Systembolaget). Här hittade vi provningens värsting när det kommer till tanniner och kraft. De tydliga fatkaraktärerna, mörka bären och tanninerna avlöser varandra i munnen och slutligen kommer vi alla fram till att detta är ett ungt vin med potential och bör lagras.

Kort och gott en bra provning med nöjda deltagare, fast nöjda är dom alltid! Hehe…