fbpx

Året var nog 2010, jag kom för första gången i kontakt med Svenskt Vin genom Vingården i Frillestad, strax utanför Helsingborg. Deras viner höll redan då en bra nivå. Jag har sedan dess provat svenska viner årligen dels genom engagemanget i Föreningen Svenskt vin, men även genom middagar hos när och kära samt andra provningsevent. Kvaliteten höjs löpande anser jag och vi får en allt högre lägsta nivå i Sverige, enligt min åsikt. Med detta sagt så skall vi dock inse att framtiden är oviss och klimatet påverkar alla livsmedelsprodukter även vindruvor. Champagne hotas av för varmt väder och tvingas köpa upp areal i södra England för att bibehålla den syran som krävs i druvorna för att skapa denna bubblande dryck. Producenter i annars gynnsamma förhållanden som Kalifornien, USA drabbas årligen av stora bränder, även i detta nu så pågår dessa bränder. Dessa faktorer med flera finns och kommer antagligen bara att öka med åren. 

Så vad innebär då detta för de svenska vinernas framtid samt det svenska odlingsklimatet som helhet? Kommer även vi att tvingas till att köpa in druvor från andra områden belägna längre norrut, eller kommer vi att se fler och fler vinodlingar på nordligare breddgrader? Vem vet, ingen som kan förutspå men vi kan spekulera i hur framtiden kan se ut och på så sätt även se en trend som redan nu håller på att etablera sig och växa. 

Tillverka vin så finns det ju olika vägar att gå, man kan välja att göra rött, vitt, mousserande t ex. Man kan välja att göra ett sött vin, ett starkare vin, ett lättare vin osv…
I Sverige har trenden gått mer emot de senaste åren att tillverka Mousserande vin, egentligen av den enkla anledningen att klimatet tillåter det och är mycket lämpat för det. Trots att de flesta vinodlare i Sverige väljer druvor som mognar tidigt, har tjockare skal och är mer köldresistenta så når de inte full mognad alla år. Med tanke på att det behövs en högre syra vid tillverkning av mousserande vin så blev det en naturlig väg att gå. De mousserande vinerna i Sverige är hittills gjorda på det traditionella sättet, vilket innebär en andra jäsning på butelj, Champagnemetoden.  

En annan trend som vi ser är att fler och fler vill testa samt testar att framställa ett Orange vin. Men vad är då Orange vin. Jo man tar de gröna druvorna, krossar dem och låter dem ligga tillsammans med skalen över en längre tid, så kallad långtids fermentering. Precis som man gör med blå druvor för att laka ur färgen från skalen för att få ett rött vin. Denna trend har funnits sedan några år tillbaka i bl a Italien men kommit till Sverige under slutet av 2019 och inpå 2020.