fbpx

Bowmore är bland de äldsta destillerierna i Skottland, och var de första att producera legal whisky på Islay. Ön Islay ligger till väster om Skottland och nås bäst med färja från fastlandet, som lägger till i hamnen Port Ellen eller Port Askaig,  eller inrikesflyg från Glasgow till flygplatsen mittemellan Bowmore och Port Ellen. Roligt nog så heter faktiskt huvudstaden på Islay just, Bowmore!

Islay´s typiska stil på whisky är tung rökighet, tjära, sälta men med en viss fruktighet!

Visst finns det undantag och alla destillerier har sin egna touch!

Så till Whiskyn:

Priset på denna skönhet ligger på 24998:- SEK, men då har du ju råd med två påsar innan du kommer upp i behagliga 25000:-!!!

 

  • Utseende: Mörkt bärnstensfärgad, likt mörk sirap!
  • Doft: Inledningsvis slås man av en enormt stor rökighet, torkad frukt och rökt gräs, efter ”vattning” öppnar den upp sig ännu bättre, alkoholhalten minskas och fram träder kakao toner, fatet, torkad aprikos, hantverket och havet!
  • Smak: Stor komplex pompöshet som stormar in i munnen, en rökrondör som omfamnar tungan och ger en rysningar. Toner som kanderad frukt, torkade exotiska frukter, snygg havssälta, ekfatston som får varje fransos att rodna, och avslutningsvis en eftersmak som vara i all eveghet!
  • Sammanfattning: Detta mina vänner är det häftigaste, och dyraste jag någonsin har provat i Whisky väg. Det känns fel att sammanfatta det med bara ett fåtal ord. En hel bok skulle behövas. Trots det så är den provad och bedömd, och va den prisvärd? Njae, beror på vem som dricker!!

Nu får ni ha en fortsatt trevlig vecka, det kommer fler tips och provningsanteckningar under veckan så don´t be a stranger!