fbpx

Så i fredags fick jag äntligen testa de efterlängtade flaskorna från Bordeaux.

Château Palmer som ligger på den vänstra stranden i Bordeaux, i området Margaux.Slottet har sina anor tillbaka på början av 1800-talet. Druvblenden är till största del: lika stor del Merlot som Cbarnet Sauvignon och endast en liten del Petit Verdot. Vinet får sedan ligga en längre tid på fat, där frukten, aromen, örtigheten och kryddigheten får utvecklas.

Provningen inleddes med

Palmer 2006 Cabernet Sauvignon 56% Merlot 92RP, vinet påvisar ingen ålder till utseendet och dess purpurröda färg är till belåtenhet. Doften tyder på ett mycket ungt vin, med toner som mörka körsbär, plommon, cederträ, cassis och mogen frukt. Smaken härleds till en hyfsad strävhet, mjuka tanniner, mineral, körsbär, ek, fat och även här solmogna frukter. Man märker att 2006 i Bordeaux var ett varmare år. Frukten är tydligare än i jämförelse med till exempel 2005:an.

Näst ut var Palmer 2005 Cabernet Sauvignon 53%, Merlot 40%, Petit Verdot 7% 97RP, ett år som har prisats till skyarna som den bästa årgången på 30 år. Här upplevs färgen och utseendet på vinet mer tätt, nästintill svart och mycket intensivt. Doften känns lite knuten till att börja med, öppnar sedan upp sig lite och bjuder på, ceder, ek, körsbär och ett riktigt köttigt vin. Smaken bjuder på en stor kryddhet, smakrik frukt, men aningens knuten och ett torrare vin. Här känns det verkligen i vinet att årgången kommer att hålla länge och att vinet just nu är i dess vagga och behöver tid!

Palmer 2003 Carbernet Sauvignon 68%, Merlot 20%, Petit Verdot 12% 89RP, inleder med en liten brun kant till utseendet, en liten knuten doft till att börja med men öppnar sedan upp till, multna löv, katrinplommon, bra integrerad fatton och fruktighet. I smaken upplever jag vinet som lite oblanserat, syran stor, kokt frukt och ett spretigt vin. Detta vin säger jag är på sin topp nu om man gillar viner med ålder och är tyvärr på väg utför. Drick inom 1-2 år!

Palmer 1990 Cabernet Sauvignon 54%, Merlot 37%, Cabernet Franc 7%, Petit Verdot 2% 92RP.

Fin rödbrun färg, bra fyllig kärna och aningens vattning rim. Stor doft, tång, läder, gödsel och animaliskt. Detta vin har åldrats med bravur och känns verkligen fräscht fortfarande. Smaken härleds till mjuka tanniner, bra syra, multna löv och mycket jordnära vin. Även detta vin är på sin topp nu, kanske aningens bättre än 2003:an men som sagt detta ska också konsumeras inom en snar framtid!

Château Hosanna det gamla Château Certan-Giraud, slottet är beläget på den högra stranden i Bordeaux, i kommunen Pomerol och domineras därför av

Merlot i dess blandningar. 1999 tog Christian Moueix över och döpte om vingården efter protester från granngårdarna. Christian var tidigare vinmakare på det kända slottet Pétrus som ligger i samma område och driver idag både slottet i Bordeaux samt vingården Dominus i Napa Valley, USA.

Hosanna 2003 Merlot 80%, Cabernet Franc 20% 90RP bjuder in med sin enormt fina färg. En tät kärna och början till utvecklad lite brunaktig kant. Stor bra, lite choklad fruktig doft möter en till att börja med. Andra aromer kommer efterhand, körsbär, köttigt, tungt vin och multna löv. Smaken känns smal, inte särskilt inbjudande, lite knuten, lite ceder, järn, fat och torr frukt.

Både i Hosanna 2003 och Palmer 2003 så känns frukten torr, kokt och nästintill övermogen. Årgången var varm och det känns verkligen i vinerna.

Som avslutning måste sägas att det finns årgångs skillnader på viner, även viner från 2000-talet. Trots att det sägs att medeltemperaturen har höjts så finns det fortfarande skillnader!

Så läs och begrunda det jag har skrivit och som sagt finns det några oklarheter eller saker att förklara så är det bara att höra av sig!