fbpx

Onsdagen den 20/3-13 skulle bli dagen då jag satte Sveriges infrastruktur på test. Planen var att åka till Göteborg på morgonen från Helsingborg och även hinna med att åka till Stockholm samma dag.

Resan påbörjades kl 08:00 med att ta tåget från Påarp till Göteborg. Resan gick bra, alltid lugnt och fridfullt ombord ett tåg, mestadels i alla fall. Jag fick en del jobbat på tåget, kollade mejl, pratade lite i telefon m.m.

Väl framme i Göteborg var det bråttom att hitta något att äta för att se gå från Centralstationen till Avenyn och Elite Park Hotel där provning nummer ett skulle hålla rum. Inom pressbyrån och med en BLT macka i handen och siktet inställt på avenyn traskade jag Göteborgs gator fram i det kallaste j***a vädret jag någonsin stött på. Framme på hotellet ca 15min senare och med en tinad näsa och ett ansikte som var artikulerbart tog jag mig fram till provningshållarna och presenterade mig. Jag stod inför en mycket trevlig Bordeaux provning som Hjo Grosshandel annordnade. Jag hade ca 1 timme och 30 minuter på mig att prova 30-40 bordeauxer av skiftande kvalité och årgång.

Det fanns viner från hela deras sortiment, Chile, Argentina, Nya Zeeland, Australien m fl. Men det som fångade mitt öga var de Bordeaux buteljer som stod uppradade längst med väggen. Jag började prova från 09´, 08´, 07´och 06´. Jag gick sedan raskt över till att prova några 03´. 02´, och 2001:or. Det blev allt från Pontet-Canet, Léoville-Barton, Trotanoy och Grand-Puy-Lacoste till Belair, Cheval Blanc, Lynch-Bages, Hosanna och Latour á Pomerol.

Några  viner som stack ut enligt min mening var:

Ch. Belair 2005 1500ml en bra krutladdning med integrerad fatkaraktär, liten rondör men mycket kvar att ge. Gör sig bra i källaren i ytterliagre 10år.

Ch. Cheval Blanc 2004 750ml en spännande doft som bjöd in till en kraftfull smak och en avslutning som får Bengt´s solar att blekna i jämnförelse.

Ch. Latour 2002 750ml för att inte vara äldre och tillhöra toppskiktet fick jag charkuterier, viol och lakrits direkt i näsan men knuten som en rosett i smaken.

Ch. Léoville-Barton 1996 750ml trots sin ålder levererar detta vin en fräsch frukt med bra smak och en åldrad ton som sätter sig kvar i munnen

Och så klart dagens huvudnummer, Ch. Lafite 1999 750ml att ens få avnjuta detta vin är få förunnat, Lafite bjuder på en stor doft, smak som räcker länge och blir över men inte minst ett minne för livet. Detta ikon vin.

Efter attt ha fått testa så många Bordeaux viner på så kort tid och hunnit med de allra mest kända och bästa ifrån området ringde jag efter en taxi och bara 30min senare satt jag på 14:40 flyget från Landvetter till Stockholm, Arlanda.

Arlanda Express in till Centralen och infann mig 16:15 på Sheraton Hotel i huvudstaden. Bara 10 min gångväg från Centralen, det gillar vi.

Nu var det dags att sadla om kan man säga och komma in i USA stämning för California Wines hade samlat över ett 50-tal importörer, producenter och utställare till detta event. Jag fick snabbt reda på att jag hade 45min på mig innan ”pöbeln” allmänheten och Munskänkare skulle göra entré och fylla denna fina mässa med berusning och totalt ointressanta frågor. Jag testade Joseph Phelps viner från Hjo Grosshandel, gick över till Vinobele och testade lite Far Niente. Men det som verkligen gick hem för mig var Silver Oak och deras viner från Alexander Valley. Först testade jag deras senaste projekt vilket involverade en helt ny vinmakare till att göra 2 sorters Pinot Noir, 1 från Russian River och 1 från Central Coast. Dessa fick olika karaktärer och jämnte varandra kunde man lätt känna skillnaden. Sedan över till Silver Oak Alexander Valley och deras Silver Oak Napa Valley. Alexander Valley är en 100% Cabernet Sauvignon medans Silver Oak Napa Valley är en Bordeaux Blandning av bl a Cab. Sauvignon, Merlot och Petit Verdot.

Och här vid detta bord stod jag läääänge och diskuterade irrigation, winemaking techniques and eport markets.

Här är också för första gången denna kväll jag får bevis för att vissa ska helt enkelt inte få släppas in på sådana här events.

– (på engelska) ”Hej, skulle jag kunna få smaka det dyraste vinet du har på bordet!”

– (på engelska) ”Du vill inte testa vårt nya projekt som jag kan berätta om?”

– (på engelska) ” Nej, det räcker med det dyraste.

Udner tiden står jag och tänker, din otacksamma lilla gubbjävel. Vet du inte bättre än att respektera producenten du har framför dig? Vi alla vet att du bara ät ute efter det dyraste alla har på sina bord men snälla, för en gång skull, testa några viner, prata med personen du har framför dig och sluta vara så förbannat märkeskåt. Det finns en anledning till varför alla importörer när klockan slog 17:00 ställde ner 50% av sina viner under bordet och såg till att det bara fanns 1 öppnad flaska av varje vin på bordet. Det är ni själva som har satt den här stämpeln på er! Bra jobbat!

Efter California Wines begav jag mig till Centralen för att ta Arlanda Express och flyget hem kl 21:30.

En dag fylld med intryck, nya människor, nya viner men framförallt ett minne för livet!

Joacim