fbpx

Inbjudan kom i början på Maj att få delta vid den övergripande provningen av vinerna från Vingården i Klagshamn.

Murre och Lena som jag känner sedan tidigare, det första avsnittet på Podden spelades in hemma hos dem faktiskt. Dessa två som var och är en av pionjärerna inom svensk vintillverkning. Belägna strax utanför Malmö så gör dom viner av internationell klass både vita, rosé och ibland även röda. Denna gång befann vi oss på Swedish Wine Center i Malmö, ett ställe jag aldrig tidigare har varit på. Deras filosofi är att visa svenskarna svenskt vin på ett så naturligt och lättillgängligt sätt som möjligt, vilket jag kan säga Jeanette och Johan verkligen har lyckats med.

Så till provningen, det skulle bli totalt 12st viner, alla från Vingården i Klagshamn.

Flight 1:

2019 Lucky Star Rosé, 50cl – 100% Rondo och gjort på druvor från ca 17år gamla vinstockar (Ståltank)
Notis: Laxfärgad ton, fruktig doft med bäriga toner av lingon och jordgubbar. Friskt och fruktigt vin.

2018 Klagshamns Rosé, 50cl – 93% Rondo, 7% Cabernet Cortis och gjort på druvor från yngre vinstockar (Ståltank)
Notis: Jordgubbsröd i färgen, mogna bär och frukter som möter en i doften. Körsbär, hallon och jordgubbar. Smaken är torr, fruktig och kraftigare än föregående. Mer av allt.

 

Flight 2:

2019 Solaris, 75cl – 100% Solaris, vinet är gjort på fri runnen must, alltså ingen pressning (Ståltank)
Notis: Citron grön skimrande färg, och i doften möts man av klassiska dofter så som fläder, krusbär, vita blommor och florala toner. Smaken ger en lime, päron, melon och gröna äpplen. Fruktigt och friskt vin.

2019 Njord, 75cl – 100% Solaris, pressvinet från produktionen av Solaris (Ståltank)
Notis: Gul grön skimrande ton i färgen, doften ger en parfymerade toner och smaken melon, grape och en lätt restsötma.

2019 Lucky Star, 75cl – 100% Solaris, samma pressmust som Njord men jäst med en Rieslingjäst i 4mån (Ståltank)
Notis: Gul grön skimrande ton i färgen, doften är mer melon, honung och en antydan till petroleum. Smaken är lätt friserande med en ton av päron och en snygg välbalanserad restsötma.

 

Flight 3:

2018 Terra Scania, 50cl – 100% Solaris, druvorna är skördade lite mer än en vecka senare och är därför högre i alkoholhalten. Har ej genomgått malolaktisk jäsning. (Ståltank)
Notis: Aningen knutet vin, behöver tid i glaset. Vita blommor i doften och smaken levererar en bra fuktighet med en något eldig underton och metallisk eftersmak. 

2018 Skåne, 50cl – 100% Solaris, Samma druvor som i Nordic Light dock lägre sockerhalt. (Ståltank)
Notis: Ljusgult i färgen och doften aningen knuten, exotisk frukt och liché kommer fram efter ett tag. Smaken är melon, persika, päron och en aningen sötma. 

Flight 4: 

2018 Strutharald, 75cl – 100% Solaris, druvorna kommer från det norra fältet där jordmånen är kalkrik sandjord. Vinet har jäst och lagrats på delvis nya ekfat i 9 månader.
Notis: Gyllengul i färgen och en doft av tydlig fatkaraktär, smör, kola och rostade toner radar upp sig längs doftparaden. Saken är stor, komplex och fyllig. Fat, smörkola och mango är tydliga toner som man finner. 

2018 Ran 2.0, 75cl – 100% Solaris, druvorna kommer från det södra fältet med kalk och flintarik lerjord. Musten har jäst och lagrats på delvis nya ekfat i 11 månader.
Notis: Citron grön färg och en doft av exotisk frukt och melon. Smaken är smör, fruktig och en liten underton av lakrits samt en kryddighet i slutet. 

NV Ego 5.0, 75cl – 100% Solaris, Druvorna kommer från de äldsta solaris stockarna på det södra fältet. Endast den första, självrunna musten har använts. Vinet har sedan fått jäsa på ekfat från den franske tunnbindaren Seguin Moreau, antingen fransk eller kaukasisk ek. Vinet är lagrat i ett så kallat solerasystem och är en blandning från årgångarna 2012 till 2018. Slutlagring på ståltank.
NotisCitron grön färg och en fruktig doft av citrus, lime, melon och exotiska frukter. Smaken är torr fruktig och välbalanserad. 

2018 Textur, 75cl – 100% Solaris, Orangevin på den självrunna musten. Sedan macererat 7 dagar med skalen för att sedan jäsa med 50% naturlig jäst och 50% köpt vildjäst.
Notis: Orange gul i färgen och i doften så möts man av citrusfrukter i alla dess former. Apelsin, citron, lime osv osv…men även en floral och vegetativ ton. Smaken är fruktig, aningen oxiderad med en bra syra och friskhet. 

 

Flight 5:

2018 Nordic Light, 50cl – 100% Solaris, ca 100 Oechsle vid skörd, en restsötma på 67g/l. Druvorna kommer från gamla oympade vinstockar på det södra fältet och skörden gjordes i slutet av September.
Notis: Ljus gula toner i glaset och en doft så påminner om Moscato d´Asti. Fruktig, melon, päron, gröna äpplen och persika. Smaken är lätt spritsig till att börja med för att sedan försvinna. Aromer som päron, melon och äpplen återfinns i smaken. Ett sött vin med en bra balans i syran. 

Avslutningsvis så har ni inte köpt Svenska Viner än så gör det. Antigen hos Jeanette och Johan i Malmö på Swedish Wine Center eller på ditt lokala Systembolag. Stötta våra vinproducenter inte bara i dessa tider utan även över lång sikt.