fbpx

Denna kväll inleddes med som alltid en genomgång av öltillverkningen, dess historia och dylika annekdoter såklart.

Vi inledde med La Trappe Witbier som gav oss ett öl med klassisk veteölskaraktär. Citrustoner, och upplevdes som vattnig och intetsägande av nästan hela provningsgruppen. Detta är dock mycket vanligt för denna typ av öl.

Brewdog kom sedan i kvadrat där jag radade upp 5 am saint, Chaos Theory, Dogma och Alice porter.

Dogma är en öl kryddad med ljunghonung och har en mild, ja, honungsrund doft, utan bryggeriets humledoftande signum. Lite mjödkänsla i munnen med honungsrund sötma med välbalanserad vänlig beska i avslutningen.

5 am Saint är klassisk BrewDog brygd, med massiv humlearom av ananas, passionsfrukt och citrus. Smaken är humlefruktig men strukturen ändå lätt. En uppfriskande fruktig ale att möta våren med.

Chaos Theory har bryggeriets alla inslag av humor och ironi. En IPA med maltfokus. Knäckiga kolaaromer får sällskap av jordgubbsfrukt, hur låter det. Bäriga humlearomer i en mästerligt välbalanserad ale som kommer förgylla vårens ölglas.

Slutligen Alice Porter, med underrubriken renaissance baltic porter. Inte övermäktigt mättad av rostade aromer. Smaken har en lätt frisk rostad karaktär av kaffe och avslutningen är hyggligt humlebesk. En porter med uppfriskande kvaliteter

Avlutningsvis så drack vi en traditionsenlig Timmermans Kriek. En Lambic öl där man efter fatlagring har valt att blanda i körsbär. Denna typ av öl kan även göras med persika, hallon eller annan typ av frukt.

Alla nöjda och glada, som vanligt!

Joacim