fbpx

Provningen inleds med en Pilsner från det stora bryggeriet med ”mikroöl”, Spendrups. Melleruds Utmärkta Pilsner får sätta startskottet och vi kan snabbt konstatera att denna öl är relativ lätt i doft och smak och lämnar lite till den fundersamma, säger det den ska säga på första försöket. Pilsner delen av ölsorterna har en tendens till att bli slätstrukna eller ”blaskiga”, som vissa av mina medprovare anser att denna är.

Vidare så landar vi i Belgien, detta land som har gett oss och ger oss fortfarande bra öl med smak och en tradition som skulle få historiker att storkna. Detta land som gör Öl av världklass enligt mig och jobbar med något som är få förunnat, spontanjäst öl. Ett mikroklimat som endast hittas på ett fåtal ställen i Världen ger dem möjligheten att producera ölsorter som verkligen sticker ut! Denna kväll provar vi Mohawk Gose. Gose som är en belgisk ölstil bryggd med saltat vatten och är en över 1000år gammal brygg tradition. Brygghuset Mohawk är dock bara 5 år gammlat och startades sålunda 2010. En fruktig öl med en BRA syra, vi hittar äpplen, citron och kryddor i både doft och smak. Mina medprovare tycker lite olika om ölen, vissa älskar denna andra hatar den. Det bildas alltså 1 läger när provningen går vidare mot nr.3.

Våra grannar danskarna har bryggt öl en betydande tid och denna kväll provar vi såklart något även därifrån, det blev en IPA, Amager Winter in Bangladore IPA. Amager bryggeriet som heller inte har så många år på nacken började 2007 att leverera både vanliga och ovanliga sorter till hela Europa och Världen. Denna IPA (India Pale Ale) gör de för att enligt dem ”buteljera den fuktiga sommaren till vintern”. Deras vision är alltså att danskarna skall kunna känna värme året runt. Tro mig, de har lyckats! Denna öl erbjuder allt man kan önska från en IPA plus så mycket mer. I näsa möts vi av en enorm fruktighet och i smaken är den nästintill ”fet” i karaktären och sametslen. MYCKET BRA!

Sist ut så drar vi oss mot en mörkare ölstil och provar en Porter från Irland. Plain Porter belv utsedd till ”Best Porter in the World” 2015 av en Engelsk tidning. Doften och smaken är urtypisk tycker alla vid bordet och denna öl får sätta punkt för denna  provning och gänget med provare är mycket glada och tacksamma, några har fått upp ögonen för nya ölstilar och några andra har komplitterat redan bra kunskaper.