fbpx

Igår den 10/3-12 fick jag möjligheten att välja ut 4st Pinot Noir viner som skulle komma från olika delar i världen. Det första som poppade upp i huvudet på mig var ju såklart Frankrike och Bourgogne. Jag valde här producenten Domaine Francois Gerbet och deras Vosne-Romanée Aux Réas 2008 (90594, 299:-). Vinet uppvisade en ung fräsch och aningen kryddig doft. Smaken var urtypisk högre Bourgogne standard med kryddighet, rostade ekfat, jordgubbar och örter. Ett vin från Australien eller Nya Zeeland ville jag sedan ha med på provningen just för att visa hur många sidor denna druva kan ha!

Och landet blev Nya Zeeland och producenten Cloody Bay med deras vin Pinot Noir 2008(90045, 239:-). Detta vin med all sin fruktighet i doften såsom mogna jordgubbar, ingefära, smörkola och kanel. Sedan smaken var typisk med en kryddig smak, fat, örter, lakrits och åter igen jordgubbar.

En Amerikanare måste jag ha med och självfallet blev det en Pinot Noir från Kalifornien, närmare bestämt Au Bon Climat, La Bauge Au-dessus 2007 (90606, 295:-). Doften här var stor!, något utvecklad med dämpad kryddighet och en bra balans. Mogna jordgubbar, choklad, mynta och kaffe var de mest framträdande dofterna i vinet. Utvecklad, kryddig och fruktig var smaken med visst inslag av plommon, ingefära, choklad och örter!

Sedan så kommer vi till en riktigt slam krypare som jag egentligen inte hade valt in till provningen utan egentligen ville jag ha en Australiensare, men de fanns typ bara 1 sådan i hela Systembolagets sortiment och den var tydligen svår att lokalisera så vin nummer 4 blev en Tysk! Künstler Pinot Noir Tradition 1999, (togs bort innan jag hann ta art. nr, men kostade 199:-)

Detta vin med ca 13 år på nacken uppvisade en stor mognad ton i doften. Det var likt ett fint lagrat portvin med torkad frukt, en dämpad fräschör i bland frukterna och ett fint utseende. Smaken var nedtonad, inte så pigg och frisk syra som föregående viner hade uppvisat men med all rätt bra för sin ålder. Detta vin föll inte alla på läppen, närmare bestämt så tyckte 1 av 16 personer att detta vin var det bästa på provningen! Som sagt en tuff publik att charma!

Som avslutning på varje provningstillfälle tillsammans med Regndroppen i Malmö så fixar jag ju alltid ett sött vin som på något sätt helst ska ha anknytning till provningens tema. Och denna gången var inget undantag, jag funderade länge över detta innan provningen och tänkte att inte finns det väl söta Pinot Noir viner! Joho da de finns de! Det gäller bara att ha ett bra minne och rätt kontakter! Jag kommer ihåg att när jag jobbade på TL (The Lodge) så hade vi Jakobsson & Söderström som huvudleverantörer och i ett av vinpaketen under en månad så hade vi Helmut Lang´s Beerenauslese Pinot Noir. Och detta vin var bara ett samtal bort till min gamla leverantör så var det fixat! Då detta vin inte finns Systembolaget utan bara som privatimport får ni här adressen till leverantörens hemsida istället (http://www.js-vin.com/restaurangsortiment/soeta/oesterrike/h.lang-ba-pinot-noir-06)

Detta vin har jag testat tidigare och jag kan säga er att med tanke på att detta mirakel som nu hände i vingården hos Helmut inte händer ofta, att Pinot Noir druvorna angrips även dem av Botrytis så är detta vin värt varenda krona!

Avslutningsvis önskar jag er alla en bra början på veckan, nya vin och smakupplevelser önskar jag er alla…