fbpx

Smaken var mycket frisk, gröna äpplen och citrus toner. En helt ok champagne och mycket prisvärd, prissänkt för tillfället tror jag till och med. Över till Krug 1998 och här möts man av en helt klar gulskimrande nyans, doften är stor, smörig, mogna äpplen, honung, brödigt, cidertoner och lite fatton. Smaken var utvecklad men frisk, bokna äpplen!, lång eftersmak och även här lite fattoner!

Salon 1997var detsedan dags för och gissa om man hade laddat för detta vin! Ljusgul och sprudlande till utseendet!

Stor tydlig doft, klassisk Chardonnay doft, smörig, nötig, brödig och rostat fat. Smaken var frisk, mineral, liten rökighet, gröna äpplen och även lite fattoner!

Över till rosé avdelningen och Bollinger La Grande Année Rosé Brut. Klassisk laxrosa färg somt tyder på mycket hög kvalité. En stor brödig doft möter ens näsa följt av, rökighet, röda bär, hallon, vinter äpplen och en ton av järn. Bra pigg frisk smak, med röda bär, välstrukturerad och aningens fatton!

Mycket bra och trevlig för att vara rosé champagne, kan tycka att det kan bli lite väl mycket röda bär och hallon, men i detta vinet var det sammansatt och välbyggt.

Och näst sist kommer vi till provnings stora frågetecken, den mytomspunna champagnen Armand de Brignac Brut Gold Ace of Spades. Champagnen som hör till de stora ”bling” mästarna i väster och har ersatt Cristal på vaskningsfronten! Allt görs för hand enligt flskans etikett och deras hemsida. Allt på flaskan är gjort i genuint tenn, när f*n blev tenn genuint. Aja nu ska vi inte dömma fransoserna, låt dom leka med sina soldater, bara dom gör vin till oss som vi kan njuta av!

Nåväl, Färgen var klassiskt ljusgul med pigga och snabba bubblor. I doften möttes man av en stor härlig doft av bröd, jäst, tropisk frukt, ananas, melon och lite mineral. Smaken va bra, ung!, frisk och gröna äpplen. Så slutsats, att betala 2198:- för en cuvée, alltså en champagne där man har blandat olika årgångar. Så det är inte ens en och samma årgång utan det du köper är vad champagnehuset kunde blanda ihop och som gick att dricka. Nä så illa är det nog inte, men ändå, och som sagt tropisk frukt lagom med syra och god, men inte mer. Nä inte för mig tack, köper hellre 2st Dom Perignon 2002!!!

Och så sist men absolut inte på något sätt minst, så va de dags för min årgång alltså 1988! Den champagnen vi provade var: Cuvée William Deutz Brut, Gyllengul utvecklad färg som fångar ögat och trollbinder en, men med få bubblor, fick en att tänka! Doften var magisk, och enorm. Stor utvecklad doft, bokna äpplen, smör, fat och en härlig sherry ton. Smaken var mycket utvecklad, torr, bokna äpplen även här, men frisk och vital i högsta grad. En champagne som till utseendet och åldern skulle varit nästintill utdöd kan säkert ligga en 5 år till! Korken var spikrak och inte särskilt champagnelik!

Denna provningen fick en att tänka till, det finns alltså viner som gjordes det år jag föddes och som fortfarande går att dricka! Det är ju därför jag gör detta, det är därför jag skriver detta till er! För att saker och ting kan överleva, krig, säsonger och åldras med bravur!!!

Så imorgon bär det av till bilfirman för att byta till vinterdäck, ska köpa nya också. Attans vad dyrt det är att åka säkert! Men men vad gör man inte för en sambo som är hemma med vårt nyfödda barn:-)

Ha en bra helg…skiver snart!