fbpx

Denna kväll valde jag att köpa in Whiskysorter som jag tyckte skulle vara spännande, lärorika och intressanta att prova. Det var 21 personer anmälda till provningen och alla infann sig, till och med 1 extra person som tyvärr inte fick plats på provningen men försöka duger!

Vi började kvällen med att bege oss till ön Arran som ligger söder om Springbank på Skottlands sydväst kust. Destilleriet: Isle of Arran Distillers och deras Machrie Moor 3rd Edition (40401) av oss en ung whisky med bra power, fruktighet och aningen sälta/rökighet med tanke på placering av destilleriet.

Destilleriet öppnades 1995, och 1999 lanserades den första treåriga whiskyn. Vattnet kommer från källan Loch na Davie, som har ett mycket mjukt och rent vatten. Ön Arran ligger utanför den skotska väskusten, mellan Ayrshire och Kintyre. Detta destilleri är idag det enda på ön, som saknat destilleri under lång tid. Fram till 1800-talet fanns ett 50-tal destillerier på Arran, av dessa stängde det sista legala destilleriet 1836. Vid Arrans västra kust finns en torvmosse som heter Machrie Moor. Här finns stencirklar från bronsåldern uppställda, och en av dessa kallas Fingal’s Cauldron Seat. En av stenarna i cirkeln har ett utmejslat hål, där det sägs att jätten Fingal kedjade fast sin älsklingshund Bran.

Vidare begav vi oss till Destilleriet BenRiach som ligger i Highlands, Speyside. BenRiach 20y (86157) var den äldsta whiskyn i provningen och bjöd på fyllighet, en bra rondör, väl balanserad, vanilj, nötighet, fatton och mycket mer hittade vi i denna komplexa whisky.

Benriach Distillery ligger i ”hjärtat av Speyside”, mellan byn Rothes och staden Elgin, i nordöstra Skottland. Spey Valley, där Benriach Distillery byggdes av John Duff i 1898, är hem för många av Skottlands stora whisky, men Benriach har sin egen unika bärs av de särskilda metoder och färdigheter de män som Craft whisky, de ingredienser som de använda de särskiljande koppar och de höga fat kvalitet väljs ut för mognad.
Och har Benriach en ytterligare skillnad – stående bortsett från de andra Spey Valley destillerier, kan den traditionella golv Maltings med sina distinkta pagod stil skorstenar producerar upprepad, mältat korn, vilket gör att destilleriet att fånga den avgörande smaken av torv reek i några av deras speciella buteljeringar.

Vidare norrut begav vi oss till Oban Distillery och testade deras Distillers Edition 1996 (10454). Denna whisky blev omtyck av många. Den behövde inte spädas ut särskilt mycket för att finna sin plats bland de andra i provningen.

Ett av Diageos minsta destillerier och det enda där 100% av produktionen används som single malt. Destilleriet ligger mitt i staden med samma namn på Skottlands västkust. Oban single malt lanserades tillsammans med ytterligare fem som Classic Malt av ägarna 1988. Årligen säljs cirka 800,000 flaskor och inte minst amerikanerna har länge varit förtjusta i detta märke. En detalj som påverkar Obans karaktär är jäsningstiden som är ovanligt lång, minst 110 timmar. Förutom en 14-åring finns även en Distillers Edition med en fino sherryfinish. Destilleriet ståtar med ett av Diageos finaste besökscenter och är definitivt värt en resa.

Sist men absolut inte minst beger vi oss till Springbank och testar deras 15y Single Malt. Komplex, maltig doft med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, valnötter, jod, pomerans, knäck, mörk choklad och örter. Ton av rök.

Destilleriet Springbank ligger i staden Campbeltown, på den södra delen av halvön Mull of Kintyre i sydvästra Skottland. Destilleriet har i princip varit i samma familjs ägo ända sedan det grundades 1828. På Springbank utförs hela produktionsprocessen på samma plats, det vill säga mältning, destillering, lagring och buteljering sker på destilleriet.