fbpx

Denna provningen sätter vi tonen redan från start med att prova Talisker och deras Distillers Edition 2015. Det enda destilleriet på ön Skye och hämtar enligt uppgift sitt vatten till destilleringen från underjordiska källor sedan 1830. Denna Whisky som görs i en uppsjö av versioner men även ingår i The Calssic Malts tillsammans med bl a Oban och Lagavulin. Den ger oss en rökig ton vid en första sniff, vid närmare undersökning hittar vi torkade aprikoser, nötter och honung. En Whisky kan vi enas om som har mycket bra kropp, struktur och en balanserad rökighet. Kraftfulll men Elegant.

Aberfeldy 12y är en annan Whisky jag ville ha med på provningen för att visa att även ”no names” kan göra ett bra jobb och leverera en produkt som står sig gentemot sina mer kända grannar. Denna Whisky ger oss mer av allt, i doften bjuds vi på en balanserad rökighet och kraft av nötter, honung, päron och vanilj. Jag brukar inte skriva ut priser etc i Bloggen men detta är ett undantag. För den rimliga summan 369kr får man 700ml av ren njutning för den som gillar Highland och all den elegans området har att erbjuda. Köp tips!

För att göra denna provningen komplett var det tvunget att få med rökigheten och istället för att gå på den skolboksenliga Ardbeg valde jag att ta in Bunnahabhain och deras Mòine. Bunnahabhain som grundades 1881 ligger längs med ön Islays nordöstra kust. Bunnahabhain är Gaeliska och betyder flodmynning och Mòine betyder torv vilket kan samanfatta denna Whisky väldigt bra. Rökigheten går inte att ta miste på och denna följs upp av karaktärer så som vanilj, tjära och salmiak.

Bruichladdich och deras Port Charlotte Scottish får avsluta provingen och snacka om att sätta ”spiken i kistan” när det kommer till rökighet. Denna lämnar ingen oberörd vid bordet och är en sådan typ av whisky att antingen älskar man den eller så hatar man den. Port Charlotte destilleriet stängdes 1929 för att återöppnas 2006 under Bruichladdich styre. Från detta destilleri har vi sett många udda typer av whisky bl a finish på olika vinfat så som Bordeaux och Sauternes fat. Bruichladdich jobbar enligt pricipen tre olika sorter i deras portfölj, Orökt – Bruichladdich, Hårt rökig – Port Charlotte, Mycket hårt rökig – Octomore. Det kan nog alla skriva under som någon gång har testat deras Octomore, mer likt en brand kan man inte komma i ett glas. Denna varianten ger oss en STOR rökighet i doften och många fryner på näsan redan här. I smaken återfinner vi den typiska rökigheten som ett lock på hela paletten och efter lite vatten i glaset berättar den mer och vi hittar bl a vanilj, nötter, ljunghonung och torkade frukter.